Bij de aanschaf van zonnepanelen voor uw bedrijf wilt u uiteraard een mooi rendement behalen. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen een goed rendement opleveren voor het bedrijf zijn er een aantal factoren waar rekening mee gehouden dient te worden bij het plaatsen van de zonnepanelen. Daarnaast is het raadzaam vooraf het gewenste rendement te berekenen zodat uw bedrijf voldoende energie op zal wekken met de zonnepanelen.

Invloedfactoren rendement zonnepanelen voor bedrijven

De verschillende factoren die het rendement bepalen die de zonnepanelen voor uw bedrijf op gaan leveren zijn als volgt:

De hellingshoek van de zonnepanelen

De hellingshoek waarin zonnepanelen worden geplaatst zijn van invloed op het rendement dat uw bedrijf zal behalen met de zonnepanelen. Een hellingshoek van 36 graden is ideaal voor het opvangen van zonlicht. Wanneer de hellingshoek teveel afwijkt zal het rendement dalen, om deze reden wordt er op platte bedrijfsdaken dan ook montagemateriaal bevestigd om de zonnepanelen in de ideale hellingshoek te plaatsen. Op deze manier behalen bedrijven het ideale rendement met de geplaatste zonnepanelen.

Richting zonnepanelen

Meest ideaal is wanneer de zonnepanelen van uw bedrijf op het zuiden gericht zijn. Hierdoor zullen de zonnepanelen dagelijks het maximum aantal zonuren opvangen en dus zullen de zonnepanelen een maximum hoeveelheid energie voor het bedrijf produceren.

Type zonnepanelen

Er zijn twee verschillende typen zonnepanelen die uw bedrijf kan plaatsen. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van dezelfde bouwstoffen maar verschilt in productieproces.
Er zijn monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen, het productieproces van monokristallijn zonnepanelen is langer. Bij monokristallijn zonnepanelen worden de oneffenheden uit het paneel verwijderd waardoor de zonnepanelen een hoger rendement om kunnen zetten, het rendementsverschil is echter niet heel groot. Hierdoor zijn monokristallijn zonnepanelen ook duurder dan polykristallijn zonnepanelen.

Schaduwval

Schaduw beïnvloed de energieproductie van de zonnepanelen van uw bedrijf negatief. Door de schaduw valt er namelijk minder licht op de zonnepanelen waardoor uw bedrijf minder energie kan produceren. Het is daarom verstandig zonnepanelen buiten schaduwvlakten te plaatsen om zoveel mogelijk energie te produceren voor het bedrijf.

Temperatuur

Ondanks dat zonnepanelen gemaakt zijn om zonlicht op te vangen, kan het materiaal van zonnepanelen niet goed tegen warmte. Het materiaal waaruit zonnepanelen bestaan geleid namelijk beter elektriciteit bij lage temperaturen. Hierdoor zal de energieopbrengst van zonnepanelen hoger zijn op een zonnige lentedag dan bij een hete zomerdag.

Bereken terugverdientijd van zonnepanelen voor bedrijven

  1. Aankoopprijs zonnepanelen en omvormer.
   Allereerst wordt gekeken naar de kosten die u maakt wanneer u de zonnepanelen en omvormer koopt. De aankoopkosten zijn waarschijnlijk de hoogste kosten die mee worden gerekend voor uw terugverdientijd.
  1. Kosten installatie.
   Wanneer u de zonnepanelen laat installeren door installateurs zullen hier ook kosten voor komen. Deze worden ook meegerekend onder de kosten, hier kunt u goed besparen door de zonnepanelen zelf te installeren.
  1. Levensduur van zonnepanelen en omvormer.
   De levensduur van de zonnepanelen wordt meegenomen in de berekening, mede doordat de omvormer eerder vervangen zal moeten worden dan de zonnepanelen.
  1. Opbrengsten van de zonnepanelen.
   Om te berekenen hoe snel u de onkosten voor uw gekochte zonnepanelen terugverdiend moet u de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen bereken. Door de opbrengsten per jaar te berekenen kunt u nagaan in welk jaar uw de investering van uw zonnepanelen hebt terugverdiend.